Wszystkie smaki świata
Już po raz szósty Stary Rynek w Poznaniu zmieni się na kilka dni w wielkie zaplecze kuchenne i salę restauracyjną. Tegoroczny Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się w dniach od 9 do 12 sierpnia. Wokół starówki ustawione zostaną kramy ponad 120 wystawców, serwujących te najbardziej znane, ale także bardzo wyszukane przysmaki z Polski, Europy i świata.
Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu
Swojskie dania serwować będą nasi najlepsi producenci – znajdziemy szare kluchy, wędzone i smażone ryby, sery oraz tradycyjne nalewki. Ci, których kulinarne serce mocniej bije na widok europejskich przysmaków, na pewno nie pogardzą bretońskimi ostrygami, węgierskimi wędlinami, litewskim czarnym chlebem, oliwami z Hiszpanii czy belgijskimi piwami.
Festiwalowa scena ruszy w piątek, 10 sierpnia, a pojawią się na niej nie tylko kucharze z najlepszych poznańskich restauracji, ale także osoby znane z telewizyjnych programów kulinarnych. Nie lada gratką dla wielu amatorów są konkursy, które wyłonią zwycięzców w dwóch kategoriach. Pierwszą z nich jest tradycyjna już walka o tytuł Polskiej Nalewki Roku. Twórcy domowych nalewek z całego kraju prześcigają się w pomysłach na temat sposobów urozmaicenia smaku tej swojej, z domowej piwniczki, by wyróżnić się z kilkudziesięciu proponowanych jury. Tradycyjnie do walki stają wiśniówki i pigwówki, ale pojawiły się już we wcześniejszych edycjach także nalewki ogórkowe, na kwiatach lipy czy czosnkowe. Drugim konkursem dla amatorów jest wybór najlepszego ciasta drożdżowego. Cukiernie i restauratorzy mogą walczyć między sobą w dwóch kategoriach: o najlepsze ciasto drożdżowe (ciekawe, czy potrafią piec lepsze niż nasze babcie?) oraz o danie typowo wielkopolskie – najsmaczniejsze szare kluchy. W taki weekend żadne danie nie tuczy! Nie obiecujemy tego ze stu procentową pewnością, ale w morzu takich pyszności grzechem jest liczyć kalorie!
Magdalena Krenc