Czytelnicy GMP | wtorek, 9 Gru, 2014 |

Z ziemi włoskiej do Polski

Mówi się, że aby spróbować prawdziwie włoskich smaków, trzeba tam po prostu pojechać.  To właśnie lokalne produkty, oryginalne metody, tajne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie i cała kultura serwowania dań, składają się na całokształt magii tej najpopularniejszej wśród wszystkich kuchni świata. Czy zatem Polacy próbujący swych sił w tej materii porywają się z motyką na słońce? Czy powstające jak grzyby po deszczu włoskie knajpy to próżny wysiłek właścicieli? Czy żeby gotować po włosku, trzeba się Włochem urodzić? Jak się okazuje, niekoniecznie…

Od kiedy pamiętasz marzyłeś o własnej restauracji. Maleńkim miejscu, które przepełnione twoją miłością, pasją do gotowania i pozytywnie nastawionymi ludźmi, wytworzy wokół siebie tak wyjątkowy klimat, że każdy będzie chciał w niej przebywać. Od lat składasz pieniądze, gromadzisz projekty i przeszukujesz portale z lokalami, by natrafić na wyjątkową okazję, a kiedy w końcu się nadarza – ryzykujesz i liczysz, że szczęście już nigdy Cię nie opuści.

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu

Masz już miejsce, zmotywowaną ekipę, zbadałeś konkurencję, prześledziłeś najnowsze trendy w branży gastronomicznej i nagle okazało się, że masz przez sobą dwie drogi: albo wyróżnisz się na rynku czymś wyjątkowym i niekonwencjonalnym (i nie oszukujmy się – Polak jest wymagającym klientem, więc będzie to bardzo trudne), albo pójdziesz za tłumem i wybierzesz opcję bezpieczną, która „wypali” na pewno. W zdecydowanej części aspirujący restauratorzy wybierają tę drugą opcję – idą za tym co sprawdzone, lubiane i szybko przynoszące duże profity. Kuchnia włoska – prawdziwa perełka wśród szybko zwracających się biznesów.

Rzymskie wakacje

Oczywiście – konkurencja jest ogromna. W większych miastach powstają wręcz swoiste włoskie dzielnice, gdzie za każdym rogiem wyłania się nowa pizzeria czy trattoria. Ich jakość pozostawia jednak wiele do życzenia, dlatego przed otwarciem takiego biznesu, tak ważne jest znalezienie prawdziwie włoskiego kucharza (albo chociaż z włoskimi korzeniami czy równie ognistym temperamentem), świetnego dostawcy i… kupienie objazdowej wycieczki po Włoszech. Czemu? Jeśli nie spróbujesz czym pachnie i smakuje prawdziwa Italia, nigdy nie odtworzysz tej magii na polskich ziemiach.

Przepis na sukces

Jak pokazują liczne rankingi i badania prowadzone przez portale gastronomiczne, w Polsce nie brakuje pysznych włoskich restauracji, które w mgnieniu oka przenoszą do kraju winem i oliwą opływającego. Jedną z takich restauracji jest poznańska restauracja włoska Estella – www.estella.pl . Oczywiście, większość z nich prowadzona jest przez rodowitych Włochów, ale i nasi rodacy radzą sobie z kuchnią włoską całkiem nieźle. Dzielnie dotrzymują im kroku, mimo iż do włoskiego temperamentu jeszcze sporo nam brakuje… Ale może właśnie to nasze stonowanie jest kluczem do zwycięstwa?

estella makarorn

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu: 9.5/10 (Głosujących: 25)
Z ziemi włoskiej do Polski, 9.5 out of 10 based on 25 ratings
Napisano przez Czytelnicy GMP Posted in Aktualności

Skomentuj