Salon VW Berdychowski Łukasz Grabowski radny w sejmiku woj. wielkopolskiego Osa Nieruchomości Mosina - działki, mieszkania, domy Wielkanoc w Starym Browarze w Poznaniu - złap zająca w apce
Redakcja GMP | poniedziałek, 22 wrz, 2014 |

Zakwaszenie organizmu – stan zagrażający zdrowiu

Porady dietetyczne pod redakcją Beaty Banaszyńskiej.

Każdy składnik, znajdujący się w naszym codziennym jadłospisie, oprócz dostarczenia wartości odżywczych i kalorii działa na nasz organizm kwasotwórczo, bądź zasadotwórczo. Zakwaszenie organizmu powstaje wtedy, kiedy dochodzi do zachwiania równowagi kwasowo – zasadowej. Odczyn ph krwi zostaje zaburzony, co skutkuje różnymi dysfunkcjami w funkcjonowaniu organizmu. Jest to dość powszechny stan w obecnych czasach, ponieważ większość osób odżywia się nieprawidłowo.

Nadmiar kwasów w organizmie powoduje:
odwapnienia kości, czyli pobieranie wapnia z kości, zębów i chrząstek stawowych. Stan ten doprowadza do coraz bardziej powszechnej osteoporozy (w coraz młodszym wieku), a także zmian zwyrodnieniowych stawów,
rozwój komórek rakowych co udowodnił w 1931 roku dwukrotny laureat nagrody Nobla, niemiecki biochemik Otto Warburg ,
obrzęki ponieważ, aby rozcieńczyć kwasy organizm zatrzymuje wodę,
przyspieszone starzenie się tkanek. Na skórze pojawia się więcej zmarszczek, pojawiają się problemy z cerą, wypryskami, zaczerwienienia,
osłabienie organizmu. Na walkę o utrzymanie prawidłowego ph krwi organizm traci bardzo dużo energii, co powoduje ogólne zmęczenie, problemy z koncentracją, nerwowość, skłonność do stanów depresyjnych, częste infekcje i przeziębienia,
częste bóle i zawroty głowy, osłabienie, migreny, cienie pod oczami,
kłopoty z trawieniem, zaparcia, a tym samym kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi
choroby przewlekłe tj. reumatyzm, zawał serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa.

Wprowadzając do diety produkty żywnościowe, które działają zasadotwórczo, możemy przywrócić równowagę kwasowo-zasadową. W ten sposób niwelujemy szkodliwe działanie kwasów. W codziennej diecie należy ograniczyć produkty, które są przyczyną zakwaszenia, czyli białka i cukry proste. Jeśli natomiast spożywamy produkty kwasotwórcze, należy zadbać o odpowiednią podaż składników, które zneutralizują szkodliwe działanie kwasów. Należy więc tak komponować posiłki, aby produkty kwasotwórcze zrównoważyć produktami alkalizującymi. Dodatkowo należy uwzględnić minerały zobojętniające wydalane kwasy, czyli magnez, wapń czy potas. Szukając produktów alkalizujących nie należy sugerować się smakiem. Chodzi o to jak dany produkt zachowuje się w procesie trawienia. Na przykład kwaśna cytryna, czy limonka mająca kwaśny smak, w procesie trawienia zachowuje odczyn alkaliczny. Cytryna jest jednym z najbardziej alkalizujących produktów. Właściwości alkalizujące ma większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w tym procesie są  buraki, jabłka, cytryna, sałata i banany.  Chcąc zachować równowagę kwasowo – zasadową nie chodzi o to, aby zrezygnować z pełnoziarnistych węglowodanów, jaj czy nabiału. Te produkty mają wiele cennych  wartości odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chodzi o to, aby produkty z obydwu grup odpowiednio ze sobą połączyć. Pieczywo z wędliną lub serem powinniśmy łączyć z sałatą, pomidorem, kiełkami czy innymi warzywami. Mięso zawsze z dużą ilością warzyw, to samo z kaszami. Płatki owsiane zneutralizujemy łącząc owsiankę z jabłkiem lub innymi owocami, a ziarna z jogurtem. Jajecznicę posypujmy szczypiorkiem. To samo z białym serem. Możemy też dodać do niego kiełki. W naszym codziennym jadłospisie powinno znaleźć się dużo owoców i warzyw. Nie bez przyczyny mówi się o pięciu porcjach, w pięciu posiłkach.
Aby utrzymać równowagę kasowo-zasadową należy w swoim jadłospisie zastosować złotą proporcję, czyli ok. 80 proc. produktów alkalizujących oraz ok. 20 proc. zakwaszających.
Należy więc zrezygnować przede wszystkim z produktów wysoko przetworzonych. Fast foody to kopalnia produktów, które powodują zakwaszenie organizmu. Nie można też przesadzać z kawą, herbatą i oczywiście alkoholem. Należy też sporo pić, bo nawadnianie wspiera działania oczyszczające organizmu.
Warto zauważyć, że większość diet wysokobiałkowych (np. dieta Dukana), wysokotłuszczowych lub niskowęglowodanowych, powoduje szybkie zakwaszenie organizmu. Zwłaszcza, jeśli do ich wytycznych stosujemy się wybiórczo i pomijamy część produktów ze względu na to, że są trudno dostępne lub ich nie lubimy. To najgorsze z możliwych rozwiązań i nawet, jeśli uda nam się zrzucić trochę kilogramów, to możemy sobie mocno zaszkodzić.
Jednak zakwaszenie powstaje nie tylko ze względu na niewłaściwą dietę. Wśród jego przyczyn wymienia się również siedzący tryb życia, a także nerwy i stres. Powodują one bowiem dysfunkcje systemów regulacji. Jeśli dodamy do tego odżywianie, powodujące zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej – mamy kłopot.

Poza tym zakwaszenie dotyczy nie tylko ludzi starszych i chorych, ale również dzieci. Nasz organizm jest bardzo tolerancyjny, ale do czasu. Kryzys następuje zwykle ok. 40-tego roku życia, kiedy lawinowo zaczynają pojawiać się różne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory sporadycznie dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekle.
Właściwe odżywianie zorientowane na warzywa, owoce, niewielką ilość białka, do tego odpowiednie nawodnienie, pozytywne nastawienie i aktywność fizyczna to klucz do długowieczności. Każdego dnia pracujemy na to, jak będzie wyglądać nasze życie, zdrowie, ciało w późniejszym wieku. Jeśli o siebie dbamy odżywiając się zdrowo, utrzymując równowagę kwasowo-zasadową, zyskujemy poprawę samopoczucia, wzrost sił witalnych, ustąpią dolegliwości bólowe stawów i mięśni, skóra stanie się gładsza – poprawią się niemal wszystkie parametry naszego zdrowia, co zwiększy nasz apetyt na życie.

Dyplomowany dietetyk Beata Banaszyńska mgr dietetyki, biologii molekularnej Wielkopolskie Centrum Medyczne Eskulap – PREMIUM Rejestracja tel. 888 999 699

Produkty powodujące zakwaszenie organizmu
Mocno zakwaszające
(pH 5,9-5)
Średnio zakwaszające
(pH 6.9-6)
Słabo zakwaszające (pH<7) mięso i wędliny jaja twaróg cukier, słodycze ryby makaron sojowy sól brązowy ryż kasza gryczana słodziki piwo otręby czekolada i kakao makaron pełnoziarnisty fruktoza mąka pszenna i produkty pochodne orzeszki ziemne orkisz i produkty pochodne ryż biały chleb żytni orzechy laskowe sery żółte  kefir, jogurt orzechy nerkowca  kawa  melasa  pistacje  czarna herbata  owies  pestki dyni  napoje gazowane  gryka  orzechy włoskie  suszone owoce  chleb pełnoziarnisty  tahini  kukurydza  margaryna  oliwki  lody, dżemy  majonez  amarantus  drożdże  malina, winogrona  mleko sojowe i ryżowe  jęczmień, żyto herbatniki  olej słonecznikowy   wanilia  daktyle    pszenica  śmietana    gałka muszkatołowa  curry Produkty działające zasadotwórczo na organizm Mocno zasadotwórcze (pH 9- 8,1) Średnio zasadotwórcze (pH 8-7,1) Słabo zasadotwórcze (pH>7)
bakłażany, dynie, cukinie
buraki
kalafior
ogórki
brokuły
cebula
sałaty liściaste
kapusta, kalarepa
roszponka
botwina, szpinak (surowy – sałatki)
marchew, seler, por
kiełki pszenicy
czarna rzodkiew
fasolka szparagowa
wiśnie, czereśnie
Soki warzywne świeże bez cukru
pomidory
dojrzałe jabłka
Soki owocowe świeże bez cukru
szczaw, szpinak (gotowany)
gruszki
kiwi
dojrzałe banany
śliwki
arbuz, ananas
słodkie brzoskwinie
oliwa z oliwek
daktyle, figi, rodzynki
mandarynki, pomarańcze, cytryny
migdały

prawdziwki, kurki
maliny, truskawki
zielona herbata

 awokado
maślanka

 dojrzałe winogrona
wytrawne wino

 chrzan

Przepis:
KOKTAJL ZASADOTWÓRCZY

Składniki:
awokado 1 szt.
pomarańcza 1 szt.
gruszka 1 szt.
seler naciowy 2 gałązki
jarmuż

Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować.

Napisano przez Redakcja GMP opublikowano w kategorii Aktualności

Redakcja GMP

Autor: Redakcja Gazety Mosińsko-Puszczykowskiej.

Skomentuj