Dlaczego warto jeść sushi?
Z dnia na dzień sushi staje się w naszym kraju coraz bardziej popularne. Ten japoński przysmak tak dobrze znany jednym, wciąż jest nieodkrytą zagadką i nie lada ciekawostką dla wielu. Wszystko przez to, że wyjście do restauracji sushi jest w naszym kraju dość kosztowne. Nic dziwnego więc, że tak wiele osób zastanawia się, czy jest tego warte? Czy warto spróbować tego japońskiego przysmaku i czego można się po nim spodziewać?
Sushi – azjatycki sekret młodości
Nie od dziś wiadomo, że Japończycy są narodem długowiecznym. Liczne badania pokazują, że przeciętny mieszkaniec kraju kwitnącej wiśni żyje 82,8 lata, przy czym mężczyźni 79,2 lat, a kobiety 86,0. Gdzie kryje się ich sekret? Odpowiedź jest banalnie prosta – w najzdrowszej kuchni na świecie. Jest niskokaloryczna, uboga w cholesterol i tłuszcze. Mieszkańcy Japonii żywią się w głównej mierze ryżem, surowymi rybami, warzywami i prawie w ogóle nie używają soli. Taka dieta nie tylko zmniejsza ryzyko wielu chorób, lecz także sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.
Odżywcze właściwości sushi
Głównym składnikiem sushi jest ryba, bogata w kwasy omega3, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu oraz blokowaniu się naczyń krwionośnych. Równie ważny jest ryż przyprawiany octem (notabene również wytwarzanym z ryżu), który ma silne działanie przeciwbakteryjne i przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Kolejnym składnikiem o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwobrzękowych oraz przeciwbólowym zarazem jest marynowany imbir, stanowiący nieodłączną część japońskiego posiłku. Pomaga on nie tylko odświeżyć kubki smakowe, lecz także zwiększa koncentracj, łagodzi bóle głowy i bóle miesiączkowe. Nikt nie wyobraża sobie sushi bez sosu sojowego, w którym duża ilość żelaza i białka wspomagają trawienie. W zestawieniu tym pominąć nie sposób także wodorostów nori (wzmacniacz metabolizmu, a także cenne źródło witamin i minerałów) oraz chrzanu wasabi (zawiera witaminę C oraz wykazuje działania antybakteryjne).
Modne i niskokaloryczne
Pasjonaci sushi twierdzą, że to „miłość od pierwszego spróbowania”. Kto raz miał okazję zjeść dobre sushi, np. z http://www.sushi-tokyo.pl/, czy też to przygotowywane w jego ojczyźnie, ten nigdy więcej nie będzie chciał zjeść fastfoodowego tłustego jedzenia. Czy to jednak tylko kwestia mody, która przyszła do nas z wiecznie odchudzającego się zachodu, czy może Polacy rzeczywiście zaczynają przykładać większą wagę do tego czym się żywią? Mamy nadzieję, że chwilowa moda przekształci się w zdrowy nawyk.