Redakcja GMP | czwartek, 5 Lut, 2015 |

Miód – dobroczynne właściwości

„Jeśli chcesz jak najpóźniej zamknąć nad sobą trumny wieko, to jedz miód i pszczele mleko”

Pszczół jest coraz mniej, w Europie i USA na stałe ubyło ich ponad 30 procent. Na Bliskim Wschodzie aż 85 procent tych pracowitych owadów spotkała zagłada. W Biblii jest napisane, że Pan stworzył na ziemi lekarstwa, a mądry człowiek nie będzie nimi gardził. Te lekarstwa to nie tylko zioła, ale i leki z … pasieki. To natura pokazuje ludziom, że istnieje jeszcze inny świat. Świat piękna, harmonii, świat niemal doskonały i bezpieczny dla zdrowia.

pszczoła

O lekach z pasieki napisano sporo, także w tej gazecie. Ale może warto dopisać, że wbrew powszechnemu przekonaniu, miód nie jest mieszaniną cukrów prostych. Jego siłą są wszystkie mikroelementy, biopierwiastki, które powodują, że miód jest nie tylko wspaniałym środkiem odżywczym, ale świetnie wspomaga i leczy wiele niedomagań u człowieka.

Mało się pisze o mleczku pszczelim. Mam tu na myśli świeże mleczko prosto z ula. Niestety dzisiaj niemal zaniechano produkcji mleczka, przez zalew miodu z importu, zwłaszcza z Chin. Kiedyś mówiono o mleczku, że jest to królewski napój. I słusznie, bo świeże mleczko zaliczane jest do najbardziej wartościowych produktów pszczelich. Znane jest od dawna.

Przeglądając bardzo stare kalendarze zielarskie i pszczelarskie, znajdziemy tam takie przysłowie: „Jeśli chcesz jak najpóźniej zamknąć nad sobą trumny wieko, to jedz miód i pszczele mleko”.

Nade wszystko miód i mleczko stymuluje układ odpornościowy, ma działanie przeciw drobnoustrojowe. Nie sposób w tym artykule wymienić wszystkie zalety. Mleczko wspomaga organizm niemal we wszystkich chorobach, w tym tych najcięższych. Propolis, czyli kit pszczeli jest najstarszym lekiem Słowiańszczyzny. Jest bardzo złożoną substancją, bogatą w biologiczne, czynne związki. Podstawowym składnikiem propolisu są substancje żywiczne, balsamiczne, wosk roślinny i wosk pszczeli. Nie sposób też opisać tutaj jego nieomal  cudowne właściwości, ale dodam, że są w nim naturalne antybiotyki. Pyłek pszczeli to także produkt o cudownych wprost właściwościach.

Każdy nabywca miodu powinien wiedzieć, że miód prędzej czy później krupczeje, co oznacza, że przybiera stałą postać. Najszybciej krupczeje miód rzepakowy lub miód z jego domieszką – po 3 – 4 dniach; akacjowy po roku. Dziś masowo sprzedawany jest miód w postaci płynnej, przez cały rok. Na szeroką skalę są sprzedawane po niskich cenach „miody” fałszowane. Bardzo dyskusyjne jest dziś słowo uczciwość…

Człowiek z zasady nie powinien chorować, ma przecież w sposób naturalny, dobrze zorganizowany system obronny. Niszczą go jednak negatywne myśli i lęk, brak umiłowania życia i brak miłosierdzia. W takim stanie ulega chorobom, co w konsekwencji prowadzi do skrócenia życia.

Stanisław Kaczmarek – mistrz pszczelarski

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu: 9.9/10 (Głosujących: 19)
Miód - dobroczynne właściwości, 9.9 out of 10 based on 19 ratings

Redakcja GMP

Autor: Redakcja Gazety Mosińsko-Puszczykowskiej.

Skomentuj