Redakcja GMP | piątek, 19 Sty, 2018 | komentarze 2

Cała prawda o indykach

Mięso indycze wciąż traktowane jest przez wiele osób jako obce, nie należące do kanonu jadanych na co dzień mięs. Wolimy jadać wieprzowinę, wołowinę, z drobiu – kurczaki, rzadko kaczkę, gęś, czy właśnie indyka. Mało ludzi ma także świadomość wartości odżywczych tego mięsa i przewagi, jaką posiada ono nad innym mięsem. Na temat jego zalet, właściwości i różnorodności wykorzystania w kuchni rozmawiam z Łukaszem Olejniczakiem, współwłaścicielem Delikatesów Indyczych GulGul w Mosinie, miejsca niezwykłego dzięki swojej atmosferze i smacznym, świeżym daniom.

Oswajamy indycze mięso

Mięso indycze ma dużą zawartość białka, które przy obróbce cieplnej zachowuje swoją wartość, w przeciwieństwie na przykład do wieprzowiny, która traci więcej białka. Mięso to jest poza tym mniej kaloryczne – porównując kotlet z piersi indyka z kotletem wieprzowym tej samej masy, ma mniej więcej o połowę mniej kalorii, a jest tak samo smaczny i bardziej pożywny.
Warto zauważyć, że cykl hodowlany indyka jest znacznie dłuższy od cyklu hodowlanego kurczaka. Oczywiście w pewnej mierze wynika to z różnicy masy tych zwierząt, jednak głównym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że indyk jest zwierzęciem bardziej wrażliwym i podatnym na warunki zewnętrzne oraz choroby. Dla prawidłowego rozwoju indyka konieczne jest zapewnienie szczególnych warunków, które gwarantują, że indyki będą zdrowe, a ich mięso pożywne. Odpowiednie warunki zapewnia hodowla prowadzona w nowoczesnych, wyposażonych w szereg odpowiednich urządzeń budynkach inwentarskich, pod stałym nadzorem powiatowego lekarza weterynarii. Między innymi z uwagi na wrażliwość indyka na choroby konieczne jest zastosowanie systemów zapewniających odpowiednią temperaturę, wentylację, a w szczególności karmienie. Przykładowo, w hodowlach w trakcie pojenia do ściółki może dostać się woda, co jak wiadomo, sprzyja rozwojowi bakterii. Jest to niedopuszczalne w hodowli indyków – tutaj, by zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób rozwijających się przez bakterie, stosuje się tzw. poidła kropelkowe – jest to cały system pojenia, gdzie woda nie wylewa się na ściółkę. Zdecydowanie rzadziej uczula (alergizuje).

Aleksandra i Łukasz Olejniczak Gul Gul

Aleksandra i Łukasz Olejniczak – Delikatesy GulGul w Mosinie

Zdrowe produkty wysokiej jakości

Dużo ludzi posługuje się mitami o rzekomo podawanych indykom antybiotykach, sterydach czy hormonach. W Polsce prawo jest dość rygorystyczne pod tym względem. Stosowanie sterydów i hormonów jest całkowicie zakazane. Nie ma też możliwości prewencyjnego podawania antybiotyku. Stosowanie antybiotyków jest natomiast dozwolone jedynie w szczególnych wypadkach, w przypadku choroby i odbywa się pod nadzorem uprawnionych lekarzy weterynarii. W Delikatesach Indyczych GulGul mięso i wyroby dostarczane są przez naszego Partnera – firmę “Wielkopolski Indyk“. Firma ta niezwykłą wagę przykłada do jakości, posiada międzynarodowe certyfikaty potwierdzające jakość procesu produkcji oraz wyrobów. Zdobycie ich jest możliwe tylko dzięki spełnieniu określonych warunków. Uzyskanie certyfikatów poprzedza się szczegółowymi badaniami i kontrolą całego procesu produkcji . “Wielkopolski Indyk” posiada certyfikat produktów bezglutenowych, co oznacza, że otrzymał prawo umieszczania na wybranych produktach międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, który świadczy o tym, że produkty są zdrowe dla osób z celiakią i osób na diecie bezglutenowej. Nadto firma posiada Certyfikat świadczący o spełnieniu wymogów BRC gwarantujący bezpieczeństwo produkcji na wszystkich jej poziomach. Dodatkowo “Wielkopolski Indyk” posiada Certyfikat świadczący o spełnieniu wymogów IFS Food poziom wyższy (jest to międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności), Możemy być zatem pewni, że jest to mięso bardzo dobrej jakości.

Ludzie przychodzący do sklepu wyrażają opinię, że niektóre produkty są tutaj droższe niż gdzie indziej. Porównanie jednak wypada różnie – wiele produktów w GulGul-u można kupić taniej niż w innych sklepach, także wielkopowierzchniowych. Przede wszystkim jednak kupując w Indyczych Delikatesach mamy pewność, że są one zawsze świeże. Dostawy mamy codziennie bezpośrednio z firmy ‘Wielkopolski Indyk” – podkreśla pan Łukasz – każdego dnia zatem klient kupuje u nas świeże mięso . Wyjaśnia również, z czego wynikają różnice w cenie niektórych produktów: Przykładowo, mięso mielone jest droższe niż gdzie indziej, ale jest to mięso bardzo dobrej jakości, bez dodatków innych, nie zawsze naturalnych, składników. Do mielenia używamy tylko pełnowartościowego mięsa. Wystarczy ocenić chociażby jego wygląd, by się zorientować w jakości – nasze mięso ma barwę czerwoną, jest grubo mielone, by było widać jego kawałki. Kiedy mięso ma barwę szarą, jest bardzo drobno mielone, wówczas możemy mieć podejrzenia, że jego jakość nie jest najlepsza. Poza tym, u nas mielimy mięso na bieżąco, z części indyka wskazanej przez klienta – jeśli sobie tego życzy.

Szynkę “własnej roboty” na przykład robi się według specjalnej, naturalnej receptury: najpierw maceruje się ją w naturalnych przyprawach i oliwie przez dwie doby (!), potem jest zamykana próżniowo, a następnie – wolno gotowana. Cały proces jest czasochłonny, pracochłonny, skomplikowany. Ponadto, do mięsa dodawane są tylko naturalne przyprawy, pozbawione jest ono sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, konserwantów czy tzw. wypełniaczy – to powoduje, że w procesie obróbki traci wagowo nawet około 40 procent. W podobny sposób przygotowujemy pasztet, którego składnikami są mięsa pieczone i gotowane. To wszystko oczywiście generuje koszty (stąd bierze się cena gotowego produktu), za to możemy być pewni, że otrzymamy soczyste, pożywne i zdrowe mięso. Dla porównania, produkty tzw. marketowe też często są drogie, a z reguły zawierają procentowo mniej mięsa, reszta natomiast to najczęściej dodatki funkcjonalne, tzw. wypełniacze, barwniki, wzmacniacze smaku czy konserwanty oraz woda. Oczywiście nie oznacza to, że produkty te są złe i nie należy ich jeść. W ofercie mamy także i takie produkty. Są także smaczne, a przy tym znacznie tańsze niż wyroby własnej roboty.


Dania jak w domowej kuchni

Pan Łukasz pochodzi z rodziny o kulinarnych tradycjach. Wyroby oferowane w sklepie przyrządza według sprawdzonych, domowych receptur – w GulGul-u można bowiem kupić gotowe dania lub też takie, które wymagają tylko obróbki termicznej. To dobre miejsce na zakupy, jeśli chcemy zjeść smaczny, zdrowy i szybki obiad. Mięsa staramy się przygotowywać w taki sposób, jak się to robiło w kuchni domowej – wyjaśnia pan Łukasz. Sam przywiązuję ogromną wagę do jedzenia, w mojej rodzinie zawsze tak było. Mój ojciec jest gastronomem, zajmuje się tym zawodowo, bardzo dobrze gotuje.Mama i brat to także fachowi kucharze. Ojciec zaproponował mi opracowanie przepisów na potrawy, które są klasycznymi daniami często goszczącymi na naszych stołach, ale w “odsłonie” indyczej – nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę, że z indyka można zrobić golonkę, flaczki, spagetti, szaszłyka – te dania zwykle robimy z innych gatunków mięsa, a tymczasem z mięsa indyka są tak samo smaczne. I zdrowe. ( książeczki z przepisami na dania z indyka można zabrać ze sklepu przy okazji robienia zakupów).
A smakują tak dlatego – o czym także wielu z nas nie wie – że indyk ma w sobie kilka rodzajów mięsa: jest mięso typowo białe, jak z piersi czy skrzydła, przypominające konsystencją i smakiem mięso kurze, natomiast na przykład udo czy golonka to mięso czerwone, które przypomina wieprzowinę. Indyk nie jest zatem mięsem nudnym i możemy przyrządzić z niego wiele różnych dań. Odżywiam się tym mięsem już od około trzech lat i coraz bardziej mi ono smakuje – znacznie zredukowałem mięso wieprzowe, praktycznie nie jem kurczaka. Mięso indycze stanowi ok 90% mojej mięsnej diety i tak mi zasmakowało, że postanowiłem otworzyć sklep – tak właśnie powstały Indycze Delikatesy GulGul: z pasji gotowania i… dobrego smaku.

Indyk bez glutenu i laktozy

Do delikatesów przychodzi coraz więcej ludzi świadomych kulinarnie, którzy gotują w domu, zwracają uwagę na to, co wkładają do garnka – sklep jest skierowany do każdego, kto chce się zdrowo odżywiać.

Od kilku lat wzrasta świadomość zdrowego trybu życia, uprawiania sportu, chcemy być aktywni. Sport jest nierozerwalnie związany ze zdrowym jedzeniem, zaś indyk jest idealnym mięsem dla osób aktywnych fizycznie, właśnie ze względu na małą ilość kalorii i dużo białka.

W GulGul-u dostępne są także produkty bezglutenowe, a na zamówienie możemy przygotować pyszny pasztet bez glutenu, nabiału i laktozy , dla klientów, którzy wymagają szczególnej diety. Są osoby, które cierpią na różnego rodzaju schorzenia układu pokarmowego, nie tolerują sztucznych dodatków, niektórych przypraw – dla nich też przygotowujemy wyroby, które mogą zjeść bez obaw.

Warto dodać, że mięso indycze jest najbardziej dietetyczne i lekkostrawne; zalecane jest przez dietetyków do spożycia przez małe dzieci, kobiety ciężarne i karmiące, rekonwalescentów, alergików pokarmowych, osoby starsze, osoby odchudzające się oraz każdemu, komu zależy na zdrowym stylu życia. Jest szczególnie polecane osobom odchudzającym się. Nie każdy wie, że mięso indycze pomaga w łagodzeniu złych nastrojów, ze względu na L-tryptofan, aminokwas działający korzystnie na nastrój, który zwiększa wytwarzanie melatoniny oraz serotoniny. Zawiera ważne mikroelementy – fosfor (regulujący gospodarkę wodną), potas (odpowiedzialny za sprawność kośćca, uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych), magnez (wspomagający dotlenienie komórek), żelazo oraz cynk (który wspiera system immunologiczny i reguluje zmysł smaku). Zawiera również znaczne ilości witamin z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, niezbędnych do wzrostu i prawidłowego rozwoju układu nerwowego oraz do utrzymania ogólnej sprawności organizmu. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12.

Salami, kiełbasa i golonka – z indyka!

Mięso z indyka nie wymaga szczególnej obróbki (pan Łukasz twierdzi, ze gotowanie w ogóle jest bardzo proste :)) ani też specjalnych kulinarnych umiejętności. Niektóre części indyka przyrządza się bardzo szybko – wystarczy kilka minut i mamy gotowe, zdrowe, smaczne danie. W naszej ofercie mamy produkty już zamarynowane, przyprawione, które wystarczy tylko włożyć do piekarnika czy na patelnię i można przyrządzić obiad bez dużego nakładu czasu. Można też u nas kupić np. kiełbasę krakowską, białą czy salami z indyka. Prócz mięsa oferujemy także przetwory warzywne Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej Dąbrówka, naturalne przyprawy, dania jarskie – zupy, świeże sałatki.

Jeśli ktoś jeszcze nie jest przekonany o niezwykłych walorach indyczego mięsa, wystarczy przyjść do Delikatesów Indyczych GulGul i spróbować różnych wyrobów – można ich kupić nawet niewielką ilość, gdyż dostawy realizowane są codziennie. Przy okazji możemy wypić kawę czy herbatę (wykorzystując na przykład czas oczekiwania na przygotowywanie dla nas produktu – bo wszystko otrzymujemy przyrządzane na bieżąco). Jeśli jednak ktoś nie ma czasu, wystarczy wcześniej telefonicznie zamówić to, co chcemy kupić i odebrać już gotowe w sklepie.
Gorąco zachęcamy do odwiedzenia delikatesów. Jak mówi pan Łukasz, nie jest to typowy mięsny, nie ma tutaj hałd jedzenia, wszystko jest natomiast świeże, zdrowe, dla każdego . Dodatkowo, przed sklepem znajduje się parking, co zdecydowanie ułatwia zrobienie w nim zakupów.

Mogę zapewnić, że gwarantujemy dobre, wysokiej jakości produkty, a miejsce tworzymy z potrzeby zdrowego odżywiania się , którą wynieśliśmy z naszych domów i rodzinnych tradycji. Dodatkowo, by zachęcić niezdecydowanych postanowiliśmy od stycznia 2018 roku obniżyć ceny mięsa i niektórych wyrobów.

Serdecznie polecamy: Indycze Delikatesy GulGul, ul. Dworcowa 2 D, Mosina. Tel. 57 57 57 228
www.facebook.com/delikatesy.gulgul/

Indycze delikatesy Gul Gul

Indycze delikatesy GulGul

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu: 8.9/10 (Głosujących: 12)
Cała prawda o indykach, 8.9 out of 10 based on 12 ratings

Redakcja GMP

Autor: Redakcja Gazety Mosińsko-Puszczykowskiej.

Komentarze (2)

  • czarna kawa
    sobota, 20 Sty, 2018, 14:15:09 |

    Super sprawa ! Jako przyszła mama na pewno wkrótce zrobię zakupy by wzbogacić dietę o tak ważny składnik jak mięso z indyka, tym bardziej z zaufanego źródła.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +6 (Głosujących: 8)
  • Mili
    poniedziałek, 22 Sty, 2018, 12:18:07 |

    U mnie w domu przynajmniej raz w tygodniu jemy coś z delikatesów i muszę przyznać że jeszcze nie zdarzyło mi się aby coś było niedobre. Każde danie i deser jest świeże i przepyszne. Gorąco polecam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +3 (Głosujących: 5)

Skomentuj