Herbata yerba mate na upalne dni?
Im cieplejsza pogoda, tym częściej sięgamy po orzeźwiające napoje. Odstawiamy herbatki i gorące napary, zastępując je sokami lub zimną wodą. Czy yerba mate też idzie w odstawkę, kiedy robi się ciepło? Ależ nie! Ostrokrzew paragwajski wspaniale smakuje przyrządzony na zimno! Nazywa się wtedy „terere” i jest to niebywale rześki, pyszny wyciąg yerbowy, który możesz w prosty sposób przygotować w każdej chwili – wystarczy butelka lodowatej wody!
Yerba mate na zimno – jak przygotować?
Do naczynka z suszem yerba mate wlewamy zimną wodę. Musi być dobrze schłodzona, lub z kostkami lodu. Po kilku chwilach woda wsiąknie w susz, a ten napęcznieje. Wtedy dolewamy jeszcze trochę wody – na powierzchni pojawią się bąbelki. Możesz już pić swoją orzeźwiającą yerba mate! Każde kolejne zalanie będzie coraz bardziej intensywne, ponieważ na zimno ostrokrzew paragwajski trochę wolniej się otwiera. Trzecie zalanie smakuje tak intensywnie, jak pierwsze zalanie przy ciepłej wodzie! Wydajność terere i jej smak to coś, co podbije serca osób dynamicznych, nieustannie rozgrzanych i energetycznych. W Paragwaju, skąd pochodzi yerba mate, jest tak gorąco, że tamtejsza ludność zawsze pije yerbę na zimno! Tradycyjne stosowanie naparu z ostrokrzewu to właśnie terere. Wyostrza percepcję, dodaje wigoru, odżywia organizm, poprawia krążenie i ochładza, pozwalając wytrzymać nawet największe upały.
Zimna yerba mate na upalne dni
Kiedy niebo rozświetla słońce warto sięgać po chłodne napoje, ale te zdrowe! A najzdrowsze można przygotować samodzielnie. Wyciąg ziołowy to sposób przygotowania ziół, herbat czy yerba mate, poprzez zalanie ich zimną wodą. To znana w ziołolecznictwie forma obcowania z roślinami. Smak tak przygotowanej rośliny jest zaskakujący – pełnią swego smaku, brakiem goryczy (szczególnie w przypadku herbat – na zimno nie da się ich „przeparzyć”). Yerba mate na zimno świetnie komponuje się także z ziołami (mięta, trawa cytrynowa, melisa i wiele innych świeżych lub suszonych roślin), owocami (kawałki pomarańczy, melona itd.). Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby zalać yerbę schłodzonym sokiem – w Ameryce Południowej popularne są pomarańczowe, jabłkowe, brzoskwiniowe. Nie żałuj sobie smaków i eksperymentów! Doznaj pełni orzeźwiania, lekkości i pobudzenia z yerba mate na zimno!