Materiały partnera | czwartek, 2 maj, 2019 | 1 Komentarz

Jak wybrać ładny i trwały chlebak?

Wbrew pozorom wybór chlebaka potrafi być nie lada zgryzem. Na rynku istnieje wiele rodzajów pojemników na przechowywanie chleba: ceramiczne, metalowe, plastikowe, drewniane, bambusowe. Różnią się one także ceną i wielkością. Każdy z chlebaków ma swoje plusy i minusy, które przed zakupem warto rozważyć. I nie wolno pomijać przy tym kwestii designu. W końcu każdy stały element wystroju powinien pasować do stylu, w jakim zaaranżowano całe pomieszczenie.

Chlebami metalowe

Metal może ulec korozji, trzeba więc włożyć więcej rozmysłu podczas dbania o taki chlebak. Jeśli jednak nie używamy mocnych detergentów i unikamy kontaktu metalu z wodą, wszystko powinno być w porządku. Zaletą metalowych chlebaków jest oczywiście ich trwałość, trudno jest je zniszczyć w taki sposób jak ceramikę. Jeśli chodzi o wady metalowych pojemników, niestety zmiany temperatury bardzo na nie wpływają, a to z kolei może skutkować w pogorszeniu jakości pieczywa.

chleb

Chlebaki drewniane

Wszystko zależy od osobistych preferencji, ale drewniane chlebaki wydają się najładniejszymi. Nie będą jednak niestety pasować do nowoczesnej kuchni. Za drewnianymi chlebakami przemawia wyśmienita jakość pieczywa, ale z drugiej strony dbanie o zachowanie czystości takiego pojemnika jest jeszcze trudniejsze niż w przypadku metalowego. Detergenty w zasadzie całkiem odpadają, a przemywanie pod bieżącą wodą też nie jest najlepszym pomysłem. Drewno jest podatne na wilgoć, więc chlebak może się przez to zniekształcić.

Chlebaki ceramiczne

Stanowią one najdroższy rodzaj chlebaków, jednak górują nad innymi paroma kwestiami. Pod względem praktyczności przeważającą zaletą ceramiki jest to, że nie ma problemu z dbaniem o jej czystość. Można używać w tym celu nawet silnych detergentów i nic nie powinno się stać. Chlebaki ceramiczne zapewniają odpowiedni przepływ powietrza, co sprawia, że chleb pozostaje dłużej świeży. To jednak nie wszystko. Na rynku można znaleźć różne oryginalne projekty z pięknymi wzorami. Niestety ich minusem jest to, że łatwo się tłuką. Trudno przewidzieć, czy taki chlebak pozostanie więc z nami na lata, czy na parę dni.

Mniej popularne – plastikowe i bambusowe

Takie zestawienie jest bardzo wymowne. To jak walka kapitalisty z ekologiem. Cóż, nie będzie zaskakujące to, że chlebak bambusowy zdecydowanie tutaj wygrywa. Można krótko podsumować to tak, że za chlebakiem plastikowym przemawia tylko niska cena, a przeciwko bambusowemu – tylko wysoka cena. Chlebaki plastikowe rzadko są ładne, a często niechlujnie wykonane, a co najważniejsze po prostu nie nadają się do przechowywania chleba ze względu na brak dostępu powietrza. Mogą wręcz sprawić, że pieczywo będzie psuło się jeszcze szybciej. Z kolei bambusowy ma wszystkie zalety plastikowego, czyli można z łatwością zadbać o jego czystość, nie martwiąc się o odkształcenia czy korozję. Jest bardzo trwały, ładnie się komponuje nawet w nowoczesnym wnętrzu, a dodatkowo nie musimy się martwić o nasze pieczywo, który czuje się w nim świetnie. I warto oczywiście pamiętać o korzyściach dla środowiska, jakie siebie za sobą wybór bambusowego pojemnika.

Napisano przez Materiały partnera opublikowano w kategorii Aktualności

Tagi:

Wasze komentarze (1)

  • Gość
    piątek, 3 maj, 2019, 16:41:43 |

    Ten tekst nie odpowiada jaki chlebak wybrać. Zresztą od chleba się tyje.

Skomentuj