Willma | środa, 8 Maj, 2019 | komentarze 2

🌿 Kasztan, nie tylko na jesienne pamperki

Nadszedł maj, natura zachwyca nas świeżą, soczystą zielenią i pięknymi, pachnącymi kwiatami. Maj to czas kiedy kwitną kasztanowce, które większości z nas kojarzą się z dojrzałymi owocami, z których jesienią robimy pamperki. Ale kasztanowiec to nie tylko brązowe lśniące kulki, kasztanowiec to roślina lecznicza. Ponieważ nie wszyscy o tym wiedzą, niniejszy ziołowy odcinek poświęcam temu wartościowemu drzewu. A zatem od początku…

Kasztanowiec zwyczajny

Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum), zwany również kasztanem białym, dzikim oraz pospolitym, to drzewo które każdy z nas zna i każdy wie jak wygląda. Dlatego niepotrzebne są wskazówki dotyczące występowania i wyglądu.

kwitnący kasztan zwyczajny

kwitnący kasztan zwyczajny

Właściwości lecznicze

Surowcem leczniczym są kwiaty, kora i niedojrzałe owoce. Kwiaty zbieramy w maju, w pełni kwitnienia (ale kwiaty nie powinny się osypywać) ścinając sekatorem całe kwiatostany, następnie obrywamy kwiatki z łodygi, rozkładamy cienką warstwą w chłodnym, zacienionym i przewiewnym miejscu do wysuszenia. Korę natomiast zbieramy wiosną, nacinając młode, gładkie i zdrowe gałązki. Zebrana kora nie powinna zawierać przylegającej do niej części drewnianej. Pamiętajmy by zbierać korę tylko z gałęzi usuniętych przy wycince, by nie niszczyć drzewa. Młode, niedojrzałe owoce zbieramy w lipcu.

Kasztanowiec - liście

Kasztanowiec – liście

Wartości odżywcze

Surowiec zielarski zawiera saponiny triterpenowe, a oprócz tego kwiaty zawierają kumaryny, flawonoidy, fenolokwasy, garbniki, leukocyjanidy, adenozynę, gwaninę i adeninę. Natomiast kora zawiera eskuletynę, skopoletynę, eskulinę, flawonoidy i garbniki, a niedojrzałe owoce zawierają flawonoidy, garbniki katechinowe, cukry, skrobię, sterole, związki mineralne oraz karotenoidy.
Działanie kasztanowca, jak większości roślin leczniczych, jest wszechstronne. Wyciągi działają uszczelniająco na ścianki naczyń włosowatych, przeciwdziałają stanom zapalnym i zastojom żylnym, poprawiają przepływ krwi, krążenie obwodowe i ukrwienie narządów oraz skóry, a także przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów. Związki zawarte w surowcu mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające, rozkurczowe. Kasztanowiec stosujemy w następujących schorzeniach: hemoroidy, żylaki, zastoje żylne, zakrzepowe zapalenie żył, mrowienie i bóle nóg, bóle stawów, krzyża, ramion, kurcze w łydkach, stany zapalne wątroby, obrzęki płuc, krwiaki, zapalenie ścięgien, owrzodzenia żylakowe nóg, żylaki odbytu. Zewnętrznie kasztanowiec stosujemy w postaci okładów w przypadku oparzeń, odmrożeń, swędzących wysypek i reumatyzmie.

kasztany

Kasztan – przepisy

I tak oto dotarliśmy do części z przepisami na wykorzystanie kasztanowca.

Odwar z kwiatów kasztanowca
Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy 1,5 szklanki letniej wody, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, odstawiamy do naciągnięcia na 10 minut i odcedzamy. Stosujemy 3 razy dziennie po pół szklanki po posiłku w przypadku zapalenia żył, żylaków i obrzęków pourazowych. Zewnętrznie napar używamy do okładów w chorobach reumatycznych i artretycznych oraz na kontuzjowane miejsca.

Napar z kwiatów kasztanowca
Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy do naciągnięcia na 10-15 minut, następnie odcedzamy. Stosujemy 3 razy dziennie po pół szklanki w przypadku żylaków, zakrzepowego zapalenia żył, hemoroidów. Napar wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi dolegliwości reumatyczne i nerwobóle, pomaga na kaszel oraz biegunkę.

Nalewka z kwiatów kasztanowca nr 1
100 gram świeżych, wyskubanych kwiatów wkładamy do słoja i zalewamy litrem wódki 40%, odstawiamy w ciemne miejsce na 7 dni, codziennie wstrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę przecedzamy, dobrze odciskając kwiaty. Do powstałej nalewki dodajemy 2 szklanki przegotowanej wody. Miksturę przelewamy do ciemnych butelek i przechowujemy w lodówce. Przyjmujemy 3 razy dziennie po 2-4 ml nalewki w przypadku nieżytu przewodu pokarmowego, a także w leczeniu hemoroidów oraz żylaków. Zewnętrznie nalewkę można stosować do pędzlowania odmrożeń, oparzeń oraz swędzących wysypek.

Nalewka z kasztanowca nr 2
Oskubujemy z kwiatów 5-7 gałązek, wkładamy do słoja i zalewamy 0,5l wódki 45%, odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodnie, wstrząsamy słojem codziennie lub co drugi dzień. Po tym czasie odcedzamy nalewkę i przelewamy do ciemnych butelek. Stosujemy do nacierania bolących stawów w chorobach reumatycznych, natomiast wewnętrznie w zaburzeniach ukrwienia kończyn (mrowienie, osłabienie, cierpnięcie, obrzęk), w żylakach, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, reumatyzmie i dnie moczanowej. Wewnętrznie przyjmujemy po 5 kropli 3 razy dziennie przed posiłkiem.

Wyciąg z kwiatów kasztanowca do kąpieli
Dwie pełne garście kwiatów wsadzamy do garnka, zalewamy 6 szklankami zimnej wody, odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ciepły płyn wlewamy do wanny z ciepłą wodą (woda nie może być gorąca). Kąpiele stosowane co tydzień likwidują obrzęki, cellulitis, a także wzmacniają naczynia krwionośne. Pamiętajmy by kąpiel nie trwała dłużej niż 30 minut.

Odwar z kory kasztanowca
Łyżkę rozdrobnionej kory zalewamy 2 szklankami letniej wody, następnie ogrzewamy, doprowadzając do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na 15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po szklance przed jedzeniem. Odwar stosujemy w biegunce, nieżytach przewodu pokarmowego, hemoroidach, pękających żyłach oraz owrzodzeniu jelita grubego.

I tak dotarliśmy do końca artykułu. Mam nadzieję, że wielu z Państwa zacznie postrzegać to drzewo nie tylko jako materiał „pamperkowy”. Zachęcam Państwa do zbierania kwiatów kasztanowca, ponieważ w przeciwieństwie do innych roślin jest to prosta i nieskomplikowana czynność, a efekty stosowania kasztanowca są niezaprzeczalne.

Pozdrawiam majowo
Willma

kasztan zwyczajny - pamperek

kasztan zwyczajny – pamperek

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu: 10.0/10 (Głosujących: 5)
🌿 Kasztan, nie tylko na jesienne pamperki, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

Napisano przez Willma Posted in Aktualności

Tagi:

Komentarze (2)

  • Gość
    środa, 8 Maj, 2019, 10:39:41 |

    Chyba czas spróbować kolejnejną nalewkę.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +4 (Głosujących: 4)
  • Anonimka
    poniedziałek, 13 Maj, 2019, 10:27:09 |

    Ja robiłam taka nalewke w zeszłym roku i była przepyszna. Także w tym roku też nie odpuszczę….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +3 (Głosujących: 3)

Skomentuj