Willma | poniedziałek, 10 Lut, 2020 | komentarze 3

🌿 Bazylia, nie tylko na talerzu

Niniejszy odcinek poświęcam bazylii, która znana jest przede wszystkim jako roślina przyprawowa, a tymczasem posiada ona również właściwości lecznicze.

Bazylia pospolita (łac. OCIMUM BASILICUM)

Na początek jak zwykle podstawowe informacje. Bazylia pospolita (łac. OCIMUM BASILICUM) jest rośliną jednoroczną, którą możemy hodować z powodzeniem na ogrodowej grządce, ale także na balkonie czy w domu w doniczkach. Zbioru ziela na cele lecznicze dokonujemy na początku kwitnienia, natomiast do celów spożywczych przed kwitnieniem. Bazylię ścinamy sekatorem, rozkładamy cienką warstwą i suszymy w przewiewnym i zacienionym miejscu. Po wysuszeniu ziele powinno zachować naturalną barwę oraz bazyliowy aromat. Wysuszony surowiec przechowujemy w papierowych torbach lub w szklanych słoikach chroniąc przed dostępem światła.

bazylia

bazylia fot. pixabay.com

Właściwości lecznicze

Bazylia zawiera olejki eteryczne (najcenniejsze to linalol i eugenol), garbniki, saponiny, glikozydy, flawonoidy, a także kwasy organiczne, enzymy oraz składniki mineralne.
Właściwości lecznicze bazylii są znane już od starożytności. Wykorzystujemy ją w leczeniu schorzeń nerek i pęcherza, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, przeziębieniach, chorobach dróg oddechowych, kaszlu, nieżycie żołądka, w zaburzeniach przewodu pokarmowego, w leczeniu trudno gojących się ran, w stanach zapalnych skóry, po ukąszeniu przez owady, bólach wątroby i jelit. Ponadto bazylia wykazuje działanie moczopędne, rozkurczowe, poprawia apetyt, przeciwdziała wzdęciom, reguluje florę bakteryjną oraz działa antyseptycznie, wzmacniająco, wiatropędnie, a także uspokajająco na system nerwowy. Świeże liście lub sok stosujemy do nacierań po ukąszeniu przez owady, do przemywania skóry w stanach zapalnych i grzybicy. Olejek eteryczny stosujemy do kąpieli w stanach przygnębienia, lęku, zmęczenia, a także wyczerpania nerwowego.

Przepisy

Poniżej przepisy na wykorzystanie bazylii.

Napar z bazylii
Łyżkę suszonego ziela zalewamy 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy na 15 minut pod przykryciem do naciągnięcia, odcedzamy i pijemy trzy razy dziennie po pół szklanki między posiłkami w wyżej wymienionych schorzeniach i dolegliwościach.

Herbatka z bazylii
Rozdrabniamy 3 łyżki świeżej lub 2 łyżki suszonej bazylii i zalewamy 250 ml wrzątku, odstawiamy na 10-15 minut, przecedzamy, możemy posłodzić łyżeczką miodu. Pijemy dwa razy dziennie po szklance w przypadku niestrawności, wzdęciach, braku apetytu, stresu, niepokoju, problemów ze snem. Herbatkę możemy również stosować do płukania gardła i jamy ustnej w stanach zapalnych

Bazyliowe winko
Rozdrabniamy dwie spore garście świeżej bazylii, umieszczamy w słoju, zalewamy litrem białego wina, dodajemy łyżkę miodu, dobrze mieszamy i odstawiamy na 4 dni w ciemne miejsce, codziennie potrząsając słojem. Po tym czasie winko przecedzamy, zlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Winko ma około dwóch miesięcy trwałości. Winko pijemy trzy razy dziennie po kieliszku od wódki w przypadku dolegliwości żołądka oraz jelit, a także w migrenie. Winko pomaga również w czasie menopauzy i w stanach napięcia nerwowego.

Nalewka bazyliowa
250 gram świeżej, rozdrobnionej bazylii umieszczamy w słoju, zalewamy taką ilością wódki, żeby dobrze przykryła warstwę ziela. Odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając słojem. Po tym czasie nalewkę przecedzamy, przelewamy do butelek z ciemnego szkła i przechowujemy w chłodnym miejscu. Nalewkę stosujemy bezpośrednio na miejsca po ukąszeniu przez owady, a także w miejscach, na których pojawiła się pokrzywka. Nalewka łagodzi swędzenie, opuchnięcia oraz działa antyzapalnie.

Bazyliowy ocet
100 gram świeżej lub 50 gram suszonej rozdrobnionej bazylii wkładamy do słoja lub butelki i zalewamy octem jabłkowym lub innym owocowym, tak by ocet w całości pokrył ziele. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 8 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając słojem. Po tym czasie ocet przecedzamy i przelewamy do butelek. Stosujemy do masowania skóry ciała i skóry głowy aby zregenerować i uspokoić skórę.

I tak oto dotarliśmy do końca artykułu. Mam nadzieję, że od teraz bazylia będzie dla Państwa nie tylko przyprawą czy składnikiem sałatek, ale również będzie wykorzystywana jako łatwo dostępne zioło lecznicze. Zatem smacznego i na zdrowie!!!
Pozdrawiam bazylikowo
Willma

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu: 10.0/10 (Głosujących: 6)
Napisano przez Willma Posted in Aktualności

Tagi:

Komentarze (3)

  • Pola
    poniedziałek, 10 Lut, 2020, 13:28:20 |

    Bardzo lubię bazylie, a nawet nie wiedziałam jaka jest zdrowa. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +4 (Głosujących: 4)
    • alan
      poniedziałek, 10 Lut, 2020, 22:38:59 |

      Pola wszystkie zielone warzywa i zioła są zdrowe, pytanie tylko na co.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Popularność: +4 (Głosujących: 4)
      • Magda
        piątek, 14 Lut, 2020, 6:31:03 |

        Zgadzam się z alanem. Tylko jak tu zapamiętać to wszystko. Jakie warzywo jest na co. Dlatego tak bardzo lubię te artykuły.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Popularność: +2 (Głosujących: 2)

Skomentuj