Jesion, to nie tylko ozdoba i cień
Wielu z Czytelników wie o tym, że lipa, brzoza czy sosna mają właściwości lecznicze. Ale czy wiedzą Państwo, że popularny jesion to również drzewo-zioło? Otóż tak, jesion także leczy. I dlatego ten odcinek poświęcam temu drzewu.
Jesion wyniosły (łac. Fraxinus excelsior) to piękne i okazałe drzewo dorastające do 40 metrów wysokości, często występujące w parkach czy na ogrodach. Surowcem zielarskim są liście i kora jesionu. Zbioru liści dokonujemy w suchy i ciepły dzień, ścinając sekatorem dobrze rozwinięte, wykształcone, zdrowe liście, pozbawione plam i przebarwień. Natomiast korę pozyskujemy wiosną z młodych gałęzi, kiedy to drzewa wytwarzają miazgę jeszcze przed rozwojem liści. Nacinamy poprzecznie korę, a następnie nacinamy wzdłuż i zdejmujemy nożem odcinki kory o długości 15-20 cm. Liście i korę suszymy w zacienionym i przewiewnym miejscu.
Kora tego drzewa zawiera fraksynę, fraksynol, eskulinę oraz eskulentynę, czyli związki kumarynowemające działanie moczopędne i rozkurczowe, a także sekoirydoidy, kwas ursolowy, stigmasterol, sole mineralne, a także garbniki katechinowe i galusowe. Liście zawierają również kwas jabłkowy, flawonoidy, fenolokwasy, garbniki i związki kumarynowe.
Teraz kilka słów o działaniu i właściwościach. Otóż wyciągi z kory i liści jesionu mają działanie żółciopędne i przeciwreumatyczne. Kora posiada ponadto właściwości przeciwzapalne, przeciwwysiękowe, przeciwbólowe, tonizujące i przeciwgorączkowe. Natomiast przetwory z liści stosujemy w reumatyzmie, schorzeniach pęcherza, dnie, a także jako środek przeczyszczający i moczopędny.
A poniżej jak zwykle kilka przepisów, pozwalających wykorzystać liście i korę tego popularnego drzewa.
Odwar z kory jesionu
Łyżkę rozdrobnionej kory zalewamy szklanką ciepłej wody, gotujemy pod przykryciem do momentu wrzenia i potem, na maleńkim ogniu jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy na 15 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po 1/3 szklanki
Odwar z liści jesionu
Zalewamy 2 łyżeczki rozdrobnionych liści szklanką zimnej wody, dotujemy doprowadzając do wrzenia, odstawiamy pod przykryciem na 5 minut do naciągnięcia, przecedzamy i pijemy 3 razy dziennie po szklance w przypadku dolegliwości reumatycznych oraz dla przepłukania dróg moczowych.
Nalewka z kory jesionu
Świeże, rozdrobnione liście klonu wkładamy do słoja i zalewamy 40% wódką w takiej ilości, by całkowicie przykryła liście. Słój zamykamy, odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na cztery tygodnie, wstrząsamy słojem od czasu do czasu. Po tym czasie nalewkę przecedzamy i przelewamy do butelek z ciemnego szkła. Przyjmujemy 2-3 razy dziennie po 20 kropli w przypadku reumatyzmu i dla oczyszczenia dróg moczowych.
Nalewka z kory jesionu
Wkładamy luźno do słoja rozdrobnioną korę, zalewamy 70% wódką, tak by przykryła całkowicie korę. Zamknięty słój odstawiamy na 6 tygodni w ciemne i chłodne miejsce, od czasu do czasu wstrząsając słojem. Następnie przecedzamy nalewkę i przechowujemy w butelkach, najlepiej z ciemnego szkła. Przyjmujemy 3 razy dziennie po 15 kropli w przypadku reumatyzmu oraz bólu stawów. Nalewkę możemy również stosować zewnętrznie, rozcieńczając ją w stosunku 1:1 z wodą destylowaną i smarując nią dwa razy dziennie bolące stawy.
Jak Państwo widzicie przepisy nie są trudne i każdy może je wykorzystać, ponieważ jesion występuje powszechnie, a surowiec leczniczy jest łatwy do pozyskania. A zatem życzę drogim Czytelnikom udanych zbiorów. Na razie czas na korę, natomiast na liście musimy jeszcze troszkę poczekać.
Pozdrawiam jesionowo
Willma
Wasze komentarze (1)
Odwar z liści jesionu stosuje zawsze jak czuję, że zaczyna boleć mnie pęcherz i dzięki niemu nie muszę brać antybiotyków. Zapalenie nie zdąży się rozwinąć jeśli się go zastosuje w odpowiednim momencie.