Strona główna / Aktualności / Szczęśliwe pszczoły z rogalińskich łęgów wyróżnione w prestiżowym konkursie

Szczęśliwe pszczoły z rogalińskich łęgów wyróżnione w prestiżowym konkursie

Janusz Karalus, szkółkarz, pszczelarz i prawdziwy miłośnik natury ze Świątnik, znalazł się w finale konkursu „Pszczelarz Roku 2023”. Kapituła konkursu doceniła jego starania o hodowlę prawdziwie szczęśliwych pszczół oraz najlepszy miód nektarowo – spadziowy.

– To dla mnie naprawdę ogromne wyróżnienie – przyznaje Janusz Karalus. – Gdy członkowie jury przyjechali tu, na łęgi, i obserwowali warunki, w jakich żyją moje pszczoły, byli absolutnie oczarowani – dodaje z nieukrywanym wzruszeniem i dumą.

Wręczenie nagród laureatom IX edycji konkursu miało miejsce 18 października w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W konferencji uczestniczyli pszczelarze z całej Polski, finaliści Konkursu na Pszczelarza Roku 2023, środowisko akademickie, przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

O szczęśliwych pszczołach pracujących pod okiem pana Janusza pisaliśmy wiosną: „Nas nie będzie, a one tu będą…”

Więcej o konkursie i warunkach, w których powstał zwycięski miód będziemy pisać na łamach listopadowego numeru GMP.

Janusz Karalus, finalista konkursu Pszczelarz Roku 2023.
Janusz Karalus, finalista konkursu Pszczelarz Roku 2023.
Dyplomy Janusza Karalusa.
Dyplomy Janusza Karalusa.

Autor Redakcja GMP

Autor: Redakcja Gazety Mosińsko-Puszczykowskiej.

Sprawdź również

Rondo im. Sylwestra Karalusa w Świątnikach (Rogalin)

Rondo im. Sylwestra Karalusa – upamiętnienie wybitnego prawnika i polityka

Podczas XIV sesji Rady Miejskiej w Mosinie radni podejmą decyzję o nadaniu nazwy rondu w …

Mosina - wjazd od Rogalinka (Mocka, DW 431) - tablica

Inwestycje i remonty na drodze wojewódzkiej nr 431. Co czeka kierowców w 2025 roku?

Gmina Mosina przygotowuje się na wielkie zmiany w infrastrukturze drogowej. W 2025 roku mają rozpocząć …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *