Strona główna / Aktualności / Wysyp grzybów w Wielkopolsce. Czytelnicy chwalą się swoimi zbiorami

Wysyp grzybów w Wielkopolsce. Czytelnicy chwalą się swoimi zbiorami

We wtorek pisaliśmy o pojawiających się w lasach pierwszych grzybach. W niedzielę, za pośrednictwem naszego profilu społecznościowego na facebooku, zapytaliśmy Czytelników, czy udało im się w weekend zapełnić swoje koszyki. Jak się okazuje, udostępniony post pęka w szwach od pojawiających się w komentarzach zdjęć z udanego grzybobrania. Zobaczcie sami!

Wysokie temperatury, powyżej 20 stopni Celsjusza zachęcają nie tylko do spacerów na świeżym powietrzu, lecz także do grzybobrania. A jest co zbierać. Zdjęcia przesłane przez naszych czytelników pokazują, że sezon na grzybobranie trwa w najlepsze.

Okazuje się, że najbardziej dominującym gatunkiem grzyba, w koszykach grzybiarzy z naszego regionu są kanie, zwane także sowami. W lasach znajdziemy też jadalne prawdziwki, podgrzybki czy kozaki.

Grzybobranie 2021
Grzybobranie 2021 – kanie i prawdziwki fot. Czytelnicy GMP
Grzybobranie 2021
Młode kanie czyli sowy – kolejne udane zbiory fot. Czytelnicy GMP
Grzybobranie 2021
Bardzo udane zbiory fot. Czytelnicy GMP
Borowik w lesie
Borowik szlachetny fot. Czytelnicy GMP
Grzyby w koszyku
Kolejne udane grzybobranie fot. Czytelnicy GMP
Kanie (sowy) w wiaderkach
Kanie fot. Czytelnicy GMP
Podgrzybki w lesie
Podgrzybki fot. Czytelnicy GMP
Borowiki szlachetne (młode)
Młode borowiki fot. Czytelnicy GMP
Grzyby w wiaderku
Wiaderko pełne grzybów fot. Czytelnicy GMP
Grzybobranie 2021 - czyszczenie grzybów (maślaki)
Grzyby przed oczyszczeniem fot. Czytelnicy GMP
Grzybobranie 2021 - czyszczenie grzybów
Grzyby w trakcie czyszczenia fot. Czytelnicy GMP
Grzybobranie 2021 - kanie czyli sowy
Młode kanie fot. Czytelnicy GMP
Grzybobranie 2021 - kanie czyli sowy
Bagażnik pełen sów fot. Czytelnicy GMP
Grzybobranie 2021 - Grzyby
Podgrzybki fot. Czytelnicy GMP
Grzybobranie 2021 - Grzyby w koszykach
Kanie fot. Czytelnicy GMP
Grzybobranie 2021 - Grzyby w koszykach
Wiaderka z grzybami fot. Czytelnicy GMP
Grzyby z wielkpolskich lasów w koszykach
Koszyku wyplenione podgrzybkami fot. Czytelnicy GMP
Koszyk z kaniami
Koszyk z sowami fot. Czytelnicy GMP
Grzyby z wielkpolskich lasów - borowik szlachetny
Prawdziwek fot. Czytelnicy GMP
Grzyby z wielkpolskich lasów - borowik szlachetny
I kolejny prawdziwek fot. Czytelnicy GMP
Grzyby z wielkpolskich lasów - kania
Olbrzymia kania! fot. Czytelnicy GMP
Grzyby z wielkpolskich lasów - podgrzybek
Podgrzybek fot. Czytelnicy GMP
Grzyby z wielkpolskich lasów - kanie
Skupisko sów fot. Czytelnicy GMP

W wielkopolskich lasach rośnie wiele gatunków grzybów jadalnych, jednak oprócz nich, pojawiają się grzyby trujące. Grzybiarze powinni zachować ostrożność, zwłaszcza w przypadku, gdy nie mają pewności co do gatunku grzybu jaki wrzucają do swojego koszyka. Powinniśmy zachować ostrożność zwłaszcza w przypadku, gdy nie mają pewności co do gatunków takich jak: kurka (pieprznik jadalny), czubajka kania czy borowik szlachetny. Kurki można pomylić z lisówkami pomarańczowymi (kurka jest jaśniejsza, żółta lub bladożółta i od spodu ma listewki zamiast blaszek). Czubajki kanie przypominają muchomory sromotnikowe lub jadowite – odróżnia je ruchomy pierścień i dziurka w nóżce, a także przypominające korę brzozy ubarwienie kapelusza. Zatrucia lisówką pomarańczową oraz muchomorami mogą doprowadzić do zgonu. Borowik szlachetny jest natomiast mylony z niejadalnymi borowikami, jednak w tym przypadku rzadziej dochodzi do zatrucia. Potrawa z choć jednym trującym borowikiem ma nieprzyjemny, specyficzny smak.

Autor Redakcja GMP

Autor: Redakcja Gazety Mosińsko-Puszczykowskiej.

Sprawdź również

Rynek i centrum w Mosinie widok z lotu ptaka

Mosina podnosi podatki i zaciąga nowe długi. Finansowa sesja RM

Rada Miejska w Mosinie podczas XXV nadzwyczajnej sesji, która odbyła się 5 listopada, przyjęła pakiet …

2 komentarze

  1. Te Kanie ,, sowy” piękne zbiory! Też robię wyprawy na grzyby i mam lasy na same podgrzybki, ale kań nie stety nie ma w tych miejscach. Chciał by się ktoś podzielić, gdzie można nazbierać tak piękne okazy ,,sów”? Najlepsze są smażone w jajku i bułce. Gratulacje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *