Salon VW Berdychowski dni otwarte Osa Nieruchomości Mosina - działki, mieszkania, domy Jesienna moda w Starym Browarze w Poznaniu
Redakcja GMP | środa, 27 lip, 2022 | komentarzy 8

Cukrowy zawrót głowy. Dlaczego cukier znika z półek sklepowych?

Kolejne, po maseczkach, makaronie czy papierze toaletowym oblężenie sklepowych półek. Ze sklepów w całej Polsce znika cukier, który w ciągu roku podrożał już o ponad 39 procent, czyli dużo więcej niż wynosi stopa inflacji. W wielu miejscach w ogóle nie można go dostać, a gdy tylko się pojawi, natychmiast całe zapasy zostają wykupione.

W ostatnich dniach głośno zrobiło się o cukrze, którego ceny zaczęły gwałtownie rosnąć. Zdjęcia z pustymi półkami podbijają internet. Jeszcze zanim zaczęła się spirala wzrostów cen, jego cena oscylowała wokół 3 zł za kilogram. Teraz, w mosińskich marketach, ceny przekraczają 5 zł i często obowiązują limity.

– W zeszły czwartek widziałam całą paletę w Polo, w cenie 5,99 za kg, Prządka w sobotę miał po 7,50 z limitem 10 szt. Ceny z dnia na dzień mogą ulegać zmianie. Gdyby nigdzie nie było zapraszam też do sklepu w Świątnikach, cena za kg 6,90 na dzień dzisiejszy – zwraca uwagę mieszkanka, na grupie społecznościowej mosińskiej Jadłodzielni.

W wielu lokalnych sklepach cukru jednak brakuje. Jak informują mieszkańcy, problemy z dostępnością tego produktu są m.in. w Dino czy Lidlu. Sytuacja zmienia się jednak z godziny na godzinę. W niektórych sklepach dochodziło do dantejskich scen. Jak informuje kolejna mieszkanka „to co robili ludzie to nie mieści się w głowie”. Część sieci handlowych wprowadziła reglamentacje, cukier można kupić w limitach 10 kg. UOKiK ostrzega jednak, że bezpodstawna reglamentacja w sklepach jest wykroczeniem.

W dużych marketach i dyskontach w Polsce, średnia cena kilograma cukru to obecnie około 5 złotych. W małych sklepach jest to nawet 6 złotych. Wzrost cen jest więc ogromny. Kolejnym problemem jest brak tego surowca w sklepach. Powodem są nie tylko rosnące ceny, ale także trwający obecnie sezon na przetwory. Z dostępnością cukru nie ma natomiast problemu w internecie, gdzie nie brakuje ofert sprzedaży, nawet pełnych palet. Ceny są jednak znacznie wyższe niż w sklepach stacjonarnych.

Dlaczego „brakuje” cukru?

– Zarówno w Polsce, jak i w całej Europie, cukru nie brakuje. Mimo to towar znika z półek w zastraszającym tempie, bo zadziałał m.in. efekt paniki – zwraca uwagę „Rzeczpospolita”.  – Klienci masowo ruszyli na zakupy i kupują na zapas, bo boją się, że cukru zabraknie, albo podrożeje – dodaje dziennik.

Jak informuje rząd, okazuje się, że w europejskich magazynach składowanych jest 1,9 mln ton cukru. Z kolei polska produkcja, dzięki wyjątkowo udanym zbiorom buraków cukrowych, wzrosła w ostatnim sezonie o 340 tys. ton.

„Nieracjonalna panika”

Klienci rzucili się na zakupy cukru, gdyż boją się, że go zabraknie albo podrożeje. – Masowe wykupowanie cukru jest spowodowane po pierwsze nieracjonalną paniką ze strony konsumentów, związaną z wojną w Ukrainie. Jest to panika zupełnie niesłuszna, bo tego cukru nie powinno zabraknąć – mówił w rozmowie z money.pl Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

Jak dodaje natomiast Patrycja Kamińska manager ds PR i komunikacji w Netto, rosnące zapotrzebowanie na cukier jest wynikiem reakcji konsumentów na informację o pojawiających się brakach tego towaru.  – Biorąc pod uwagę dodatkowo, że jesteśmy w pełni sezonu na przetwory, kiedy zapotrzebowanie na cukier naturalnie jest większe, klienci kupują więcej, niż realnie potrzebują – mówi Patrycja Kamińska.

Do ciekawego wniosku dochodzą obserwujący całą sytuację psychologowie. – Są takie produkty, które mają dodatkową wartość symboliczną – mówi dla „Rzeczypospolitej” Jacek Santorski, psycholog społeczny i biznesu. Tłumaczy, że cukier kojarzony jest z przyjemnością, jednym z podstawowych doświadczeń człowieka, dlatego zagrożenie brakiem jego dostępności jawi się jako utrata czegoś bardzo ważnego. Podobnie silne emocje wywołują obawy o brak… alkoholu.

Cukier biały "Diamant"

Cukier

Napisano przez Redakcja GMP opublikowano w kategorii Aktualności, Mosina, Puszczykowo

Redakcja GMP

Autor: Redakcja Gazety Mosińsko-Puszczykowskiej.

Wasze komentarze (8)

  • Płotka
    środa, 27 lip, 2022, 13:07:18 |

    Myślę, że w sprawie cukru Rada Gminy podejmie odpowiednie stanowisko. Skoro sprawa TVN-u była przedmiotem troski Rady, to tym bardziej cukier powinien znaleźć się w orbicie jej troski. Pamiętajmy ! Cukier krzepi !

    • listowy
      środa, 27 lip, 2022, 14:51:02 |

      Przemysław już napisał list!

  • Gość
    środa, 27 lip, 2022, 17:46:56 |

    Pogonić tych PISIORÓW raz na zawsze!!!

  • karp
    poniedziałek, 1 sie, 2022, 17:42:56 |

    W Luboniu sprzedają za ponad 7 zł w Intermarche.
    Torebka podobna,zamiast Diamant napis Diadem.
    Napisy w języku niemieckim.Pewnie ściągają z Niemiec, bo tam kosztuje poniżej 4zł.

  • karp
    poniedziałek, 1 sie, 2022, 22:23:20 |

    Jak geszeft dobry, to sprzedawcy zapominają nawet, że językiem urzędowym w Polsce jest język polski.
    Jak znam życie to burak był polski,cukrownia polska należąca do Nordzucker,a Polak zapłaci za 1 kg tyle co Niemiec za 2 kg.

    • Gość
      wtorek, 2 sie, 2022, 9:49:36 |

      Po siedmiu latach wiadomych rządów ceny towarów odniosły sukces i dorównują zachodnim.

  • karp
    wtorek, 2 sie, 2022, 9:55:23 |

    Polski zucker przewyższa znacznie ceny zachodnie.
    Kiedy zuckerem posłodzę sobie kompot,to spodziewajcie się wpisów w języku niemieckim.

    • Gość
      wtorek, 2 sie, 2022, 10:10:52 |

      Cenę polskiego cukru i pochodnych podnosi nowy pisowski podatek cukrowy,który idzie na kolejne rozdawnictwo dla niepracujących.

Skomentuj