Kontrole podczas EURO
W czasie trwania piłkarskich mistrzostw EURO 2012 pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu prowadzili kontrole placówek żywnościowo- żywieniowych na terenie miasta i powiatu. Zwiększona była częstotliwość, łącznie z dniami świątecznymi do godzin nocnych, kontroli obiektów bezpośrednio związanych z EURO, m.in.: Strefa Kibica, Stadion Miejski, strefy noclegowe (FanCamp), dworce PKP i PKS, Lotnisko Ławica.
Kontrole podczas EURO
W pierwszych dniach mistrzostw zamknięto 3 punkty żywieniowe na Fan Campach z braku udokumentowania prawidłowej jakości wody używanej do produkcji (po usunięciu uchybień punkty otwarto).
Przeprowadzono 147 kontroli zakładów bezpośrednio związanych z turniejem EURO, nałożono 9 mandatów m.in. za niewłaściwe warunki higieniczne części żywieniowej na jednym z FanCampie, w sklepach, kioskach oraz w punktach gastronomicznych – głównie za nie przechowywanie żywności w urządzeniach chłodniczych oraz za brak porządku i czystości.
Prowadzony był także nadzór sanitarny nad artykułami spożywczymi na Jarmarku Świętojańskim.
Cyryla Staszewska
Rzecznik PSSE