Willma | czwartek, 10 Wrz, 2020 |

Słonecznik, lekarstwo z ogrodu

Witam Państwa w słonecznikowym odcinku ziołowym, w którym chciałabym przedstawić Państwu symbol lata od innej zupełnie strony. Słonecznik to przede wszystkim dla większości z nas ziarna, które chętnie skubiemy siedząc na przykład przed telewizorem oraz olej słonecznikowy, wykorzystywany do sałatek czy do smażenia. A tymczasem słonecznik to również łatwa w uprawie roślina lecznicza, którą warto mieć w ogrodzie. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu na naszych ogrodach pojawi się więcej słoneczników.

Słonecznik zwyczajny (łac. Helianthus annuus), to roślina jednoroczna, którą rozpozna każdy, dlatego nie będę pisała o tym jak wygląda. Surowcem leczniczym jest kwiat słonecznika, ziarna oraz olej słonecznikowy. Zbioru kwiatów dokonujemy jak zwykle w suchy i słoneczny dzień, po zapyleniu kwiatków rurkowatych, ale zanim zaczną ciemnieć, brązowieć. Płatki wyskubujemy delikatnie, aby ich nie zgniatać, a następnie suszymy w suchym, zacienionym i przewiewnym miejscu, rozłożone cieniutką warstwą. Po wysuszeniu płatki powinny mieć złocistożółtą barwę, a wyblakłe czy brunatne płatki wyrzucamy, ponieważ nie mają wartości. Olej otrzymuje się z dojrzałych nasion po wyłuskaniu z łupinki przez wytłaczanie.

Płatki słonecznika zawierają glikozydy triterpenowe, karotenoidy, alkohole triterpenowe, pochodne diterpenów,glikozydy flawonoidowe, cholinę, pektyny, ksantofil, betainę, związki goryczowe, olejek, kwasy organiczne, sole mineralne i cukry. Ziarno słonecznika zawiera od 30 do 60 procent oleju, wartościowe białka i witaminę E. Olej natomiast zawiera glicerydy kwasów tłuszczowych z dużą zawartością kwasów nienasyconych, a w tym glicerydy kwasu linolowego, olejowego oraz stosunkowo niewielką ilość glicerydów kwasów nasyconych i steroidy.

Słonecznik zwyczajny

Słonecznik zwyczajny

Kwiat słonecznika działa przeciwgorączkowo, wspomaga leczenie grypy, kataru, kaszlu, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie, łagodzi stany zapalne skóry, ułatwia wchłanianie krwiaków, pomaga w przypadku bólu w stawach i zakwasach. Olej słonecznikowy zapobiega powstawaniu miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, może być stosowany do masażu oraz okładów na trudno gojące się rany. Ponadto może stanowić bazę do produkcji kremu czy maści.

Poniżej kilka przykładów na wykorzystanie słonecznika.

Napar z płatków słonecznika

Łyżkę płatków słonecznika zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy pod przykryciem na 5-8 minut do naciągnięcia. Po tym czasie odcedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie po szklance w przypadku kataru, zapalenia górnych dróg oddechowych, a także w celu wzmocnienia nerwów. Ponadto napar poprawia koncentrację i wzmacnia system immunologiczny.

Odwar z płatków słonecznika

Łyżkę płatków zalewamy 1,5 szklanki ciepłej wody, następnie gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, po czym odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do naciągnięcia. Przecedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie po pół szklanki w stanach gorączkowych. Zewnętrznie stosujemy do robienia okładów na stłuczenia, krwawe wybroczyny, krwiaki, zapalenie skóry, trądzik i świąd. Okłady z ciepłych i wilgotnych płatków można stosować bezpośrednio na wrzody, czyraki, stłuczenia czy trudno gojące się rany.

Olej do masażu

Garść płatków słonecznika wsadzamy do słoja i zalewamy bio olejem słonecznikowym, tak by płatki były pokryte olejem (około pół litra). Proporcje mniej więcej 1/3 płatków i 2/3 oleju. Słój zamykamy i odstawiamy na parapet na 4 tygodnie, codziennie wstrząsając słojem. Po tym czasie przecedzamy, zlewamy do czystej butelki i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Olej zachowuje swoje właściwości przez 6 miesięcy. Olej stosujemy do masowania w przypadku bolesnych stawów, zakwasów, nerwobóli, stłuczeniach, lumbago (Hexenschuss). W przypadku kaszlu i zapalenia oskrzeli smarujemy klatkę piersiową oraz plecy.

Tinktura z płatków słonecznika

Garść świeżych płatków lub pół garści suszonych płatków rozdrabniamy, wsadzamy do słoja i zalewamy wódką 4o% (najlepiej zrobioną ze spirytusu), tak by przykryła w całości płatki (około pół litra). Słój zamykamy i odstawiamy w jasne, ale nienasłonecznione miejsce w temperaturze pokojowej na 4 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem. Po tym czasie przecedzamy, przechowujemy w butelkach z ciemnego szkła, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Tak przechowywana tinktura ma ważność minimum 3 lata. Stosujemy w letniej grypie, lekkiej gorączce i katarze oraz dla wzmocnienia systemu immunologicznego pijąc 3 razy dziennie po 10 kropli wymieszanych z herbatą lub wodą.

Herbatka z ziaren słonecznika

Prażymy łyżeczkę ziaren słonecznika, następnie miażdżymy je w moździerzu. Zagotowujemy 250 ml wody, dodajemy powstały w moździerzu „proszek”, gotujemy dalej na małym ogniu przez 5 minut i filtrujemy. Pijemy 2-3 razy dziennie w przypadku przeziębienia, kaszlu, zapalenia oskrzeli i astmie. Herbatka z ziaren rozrzedza zalegający śluz, działa przeciwbakteryjnie, a także odrobaczająco.

Drodzy Czytelnicy, mam nadzieję, że jesteście pozytywnie zaskoczeni informacjami zawartymi w tym artykule. Teraz kiedy posiadacie już wiedzę na temat leczniczych właściwości, nie będziecie tracić czasu i jak tylko szybko to możliwe zaczniecie sadzić słoneczniki. Słoneczniki upiększą nasze ogrody, ucieszą owady i powiększą naszą ziołową apteczkę.

Pozdrawiam Państwa słonecznie i słonecznikowo

Willma

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu: 9.8/10 (Głosujących: 4)
Napisano przez Willma Posted in Aktualności

Tagi:

Skomentuj