Willma | sobota, 6 Maj, 2017 | komentarzy 5

Stokrotka: „Mały kwiatek, a jaka moc” – zioła wśród nas

Przedstawiamy kolejny artykuł z serii: „Zioła wśród nas” – tym razem rzecz dotyczy znanej wszystkim stokrotki. Jest to jeden z pierwszych kwiatów pojawiających się wiosną – mamy nadzieję, że wiedza na temat tej rośliny okaże się przydatna i z przyjemnością wykorzystają Państwo stokrotkę zebraną podczas wiosennych spacerów do celów leczniczych.

stokrotka

Mały kwiatek, a jaka moc”

„Stokrotka rosła polna…” Każdy zna tekst tej piosenki, każdy zna stokrotkę i każdy wie, jak ona wygląda. Ale czy każdy z nas wie jaka to cudowna roślina? Ja osobiście byłam bardzo zaskoczona, że ten mały kwiatuszek ma taką moc. I tę moc chciałabym Państwu dzisiaj przybliżyć.

Stokrotka

Stokrotka pospolita (łac. BELLIS PERENNIS) jest rośliną wieloletnią występującą na łąkach, pastwiskach, trawnikach, polnych drogach itp. Zbioru stortotki możemy dokonać właściwie od początku wiosny aż do jesieni. Kwiatki zbieramy w suche, słoneczne przedpołudnie, najlepiej do koszyczka, nigdy do foliowej torby. Stokrotkę możemy wykorzystać zarówno w stanie świeżym jak i suszonym. Aby dobrze wysuszyć stokrotkę zrywamy koszyczki kwiatowe, rokładamy na papierze i suszymy w przewiewnym i zacienionym miejscu. Liście stokrotki możemy również zbierać i wykorzystać wraz z kwiatkami do sałatek. Natomiast nierozwinięte pączki kwiatowe można marynować w zalewie octowo-ziołowej, jako namiastkę kaparów.

stokrotka

stokrotka

Składniku odżywcze

Stokrotka zawiera sole mineralne, kwasy organiczne, olejek, garbniki, flawonoidy i związki śluzowe, a jej działanie ma szerokie spektrum. I tak oto stokrotka stosowana jest przy braku apetytu, nieżytach żołądka i jelit, przyspiesza przemianę materii, wspomaga pracę wątroby, uszczelnia ścianki naczyń włosowatych, oczyszcza krew i łagodzi bóle. Ta maleńka roślinka ma również działanie ściągające i przeciwzapalne, wspomaga leczenie dny moczanowej i gośćca stawowego oraz pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Zewnętrznie stokrotka ułatwia i przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza obrzęki po kontuzjach. Napary stosujemy w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz schorzeniach skórnych takich jak egzema, zapalenie skóry czy trądzik.

Zbieranie stokrotki jest czasochłonne i wymaga cierpliwości, ale zapewniam, że warto. Podczas jej zbierania spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu, troszkę się gimnastykujemy, bo jednak trzeba się poschylać. A co najważniejsze, efekty naszej pracy przyniosą satysfakcję i zadowolenie z jej przyrządzania i spożywania.

A oto kilka sposobów na wykorzystanie stokrotki.

Herbatka stokrotkowa

Łyżkę kwiatków zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem do naciągnięcia na około 10 – 20 minut. Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki przy przeziębieniach jako środek wykrzuśny, przy braku łaknienia, zapaleniu jelit, biegunce oraz chorobach skóry.

Herbatka odtruwająca

Mieszamy w równych częściach kwiat stokrotki, liść babki lancetowatej, ziele szałwii i tymianku. Łyżkę takiej mieszanki zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 5 – 10 minut. Taki napar pijemy 3 razy dziennie po szklance, a po 6 tygodniach kurację kończymy. Herbatka działa odtruwająco, reguluje przemianę materii, oczyszcza skórę oraz wspomaga leczenie kaszlu i zapalenia oskrzeli.

Miód ze stokrotką

Mieszamy w słoiku 500 gram płynnego miodu ze sporą garścią stokrotek. Słoik zamykamy i odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłe i jasne miejsce. Po tym czasie miodzik jest gotowy, a spożywamy go 3 razy dziennie po sporej łyżce, wraz z kwiatkami. Ta mieszanka wzmacnia system immunologiczny, uspokaja kaszel i zwalcza przeziębienia.

Nalewka ze stokrotki

W słoju umieszczamy 300 gram stokrotki, wlewamy 25 ml soku z cytryny, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie zalewamy 500 ml wódki. Alkohol powinien przykryć zioło. Słój odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce, co jakiś czas nim potrząsając. Po tym czasie nalewkę filtrujemy, wyciskamy przez gazę i przelewamy do butelek, najlepiej ciemnych oraz przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Nalewkę przyjmujemy 3 razy dziennie po łyżce w przypadku kamieni i piasku w nerkach oraz przy reumatyzmie, artretyzmie, przy dolegliwościach wątroby, nerek i pęcherza moczowego. Nalewkę możemy również stosować zewnętrznie do smarowania w dnie moczanowej, gośćcu stawowym i bólach mięśni.

Stokrotkowa oliwka

Napełniamy słoik kwiatami stokrotki do 2/3 wysokości i zalewamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, najlepiej z zimnego tłoczenia, tak by kwiaty były całkowicie przykryte. Słoik zamykamy i odstawiamy na 5 – 6 tygodni w ciepłe i jasne miejsce. Codziennie wstrząsamy słoikiem. Po uływie podanego czasu oliwkę filtrujemy, wyciskamy przez gazę, rozlewamy do czystych butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Taką oliwkę stosujemy przy egzemach, zapaleniu skóry nanosząc ją ostrożnie na zmienione miejsca. Oliwka przynosi również ulgę w bólach mięśni. Ma działanie przeciwzapalne, wspomaga również procesy gojenia ran oraz regeneracji skóry.

Sałatka ze stokrotką

Kwiaty, listki oraz pączki stokrotki mieszamy z drobno posiekanymi dzikimi ziołami (młode listki babki lancetowatej, mlecza), dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, a następnie mieszamy z majonezem i jogurtem (lub śmietaną) i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory i kalarepę kroimy w kostkę, dodajemy roszponkę lub inny rodzaj sałaty i wszystko mieszamy z ziołowym sosem. Sałatka smakuje wyśmienicie, jest bardzo zdrowa. Dodaje siły i witalności, usuwa toksyny z organizmu, wspiera leczenie skóry.

Mam nadzieję, że przybliżyłam Państwu moc stokrotki i zdecydujecie się na jej zbieranie, przetwarzanie i jedzenie. Na koniec dodam jeszcze, żeby nie zbierać ziół z poboczy dróg lub miejsc, gdzie ludzie wyprowadzają swoje czworonożne pociechy. Jeśli posiadamy ogródek, to warto zrezygnować z cudownie przyciętego i idealnego trawnika. Lepiej niech rośliny rosną sobie dziko, a my zyskamy dzięki temu własne zioła, które pomogą nam w wielu dolegliwościach oraz urozmaicą i uzdrowią naszą dietę.

Pozdrawiam i do następnego razu,

Willma

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena artykułu: 9.0/10 (Głosujących: 24)
Stokrotka: „Mały kwiatek, a jaka moc” - zioła wśród nas, 9.0 out of 10 based on 24 ratings
Napisano przez Willma Posted in Aktualności

Tagi:

Komentarze (5)

  • puszczyk
    niedziela, 7 Maj, 2017, 19:12:04 |

    Piękny i pożyteczny artykuł ,który propaguje naturalne,zdrowe i tanie metody leczenia .Jestem zbudowany tym cyklem .Jakie zapomniane ziółko w czerwcu?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +5 (Głosujących: 5)
  • Willma
    niedziela, 7 Maj, 2017, 20:36:40 |

    Jestem otwarta na pytania i propozycje odnośnie przyszłych artykułów. Mam już coś w planach, ale jeśli intersuje Państwa coś szczególnego, to postaram się sprostać oczekiwaniom 🙂 Stokrotka jest cudowna, jemy ją codziennie w sałatkach z chwastów 😉 To normalna bomba zdrowia w połączeniu z innymi roślinami. Pozdrawiam chwastowo 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +4 (Głosujących: 4)
  • stokrtotka
    poniedziałek, 8 Maj, 2017, 18:43:16 |

    la, la, la, Gdzie strumyk płynął z wolna, rozsiewał zioła maj, stokrotka rosła polna, a nad nią szumiał gaj, sto-kro-tka rosła opolna, a nad nią szumiał gaj, zielony gaj

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +3 (Głosujących: 3)
  • czarna kawa
    środa, 10 Maj, 2017, 22:03:32 |

    Uwielbiam ten cykl artykułów, zawsze z niecierpliwością czekam na następna porcję informacji na temat ziół

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +2 (Głosujących: 2)
  • teri
    czwartek, 1 Cze, 2017, 21:42:55 |

    bardzo ciekawy art.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Popularność: +2 (Głosujących: 2)

Skomentuj